Οι επανυπολογισμοί, τα αναδρομικά και οι εκκρεμότητες

Με τον επανυπολογισμό που έγινε με το Ν. Κατρούγκαλου (Ν.4387/16) και στους ήδη Συνταξιούχους, για πρώτη φορά παγκοσμίως, άρχισε η εφαρμογή του από την 01/01/2019 και χωρίς να έχουν εκδοθεί οι νέες ατομικές συνταξιοδοτικές αποφάσεις σε αντικατάσταση των παλιών που καταργήθηκαν και που ήταν υποχρέωση της Πολιτείας, όπως αποφάνθηκε και ο “Συνήγορος του Πολίτη” για να γνωρίζουν όλοι οι συνάδελφοι Συνταξιούχοι πως έγινε ο επανυπολογισμός τους.

Με μόνο στοιχείο τα νέα μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα που η έκδοσή τους άρχισε στους τελευταίους μήνες του 2019 διαπιστώθηκε στις αρχές του 2020 από τη νέα τότε Διοίκηση του Συλλόγου μας, ότι κατά τον επανυπολογισμό υπήρξαν σοβαρά και δυσμενή λάθη για χιλιάδες συναδέλφους μας. Τόσο σε εκείνους που είχαν φύγει με την πρώτη εθελουσία έξοδο τα έτη 2006 – 2009 και για τους οποίους ο ΟΤΕ τους αναγνώρισε πλασματικά χρόνια, όσο και για πολλούς από εκείνους που συνταξιοδοτήθηκαν από το 2012 – 2016 και τους οποίους το Μηχανογραφικό τότε του ΙΚΑ τους καταχώρησε λανθασμένα σαν συνταξιούχους που προέρχονταν από το ΤΑΠ – ΟΤΕ και όχι από τον ΟΤΕ όπως ήταν το σωστό.

Με τεκμηριωμένα υπομνήματα και αντιπροσωπευτικά παραδείγματα καθώς και με συνεχείς συνδικαλιστικές μας παρεμβάσεις, πετύχαμε να γίνουν οι σωστοί διορθωτικοί επανυπολογισμοί. Συγκεκριμένα για τους συνταξιοδοτηθέντες από το 2012 – 2016 οι διορθωτικοί επανυπολογισμοί ίσχυσαν από τον Φεβρουάριο του 2021, για δε τους εθελούσιους του 2006 ίσχυσαν από τον Απρίλιο του 2021 και τέλος για τους 600 περίπου εθελούσιους του 2009 ίσχυσαν από τον Ιούλιο του 2022. Για όλους τους παραπάνω εκκρεμούσαν τα αναδρομικά από 01/01/2019 μέχρι το μήνα που έγιναν οι διορθώσεις τους,  όπως περιγράφονται πιο πάνω.

Με συνεχείς και επαναλαμβανόμενες παρεμβάσεις μας και με τρία διαδοχικά στην τριετία εξώδικα προς την πολιτική ηγεσία και τις υπηρεσίες του eΕΦΚΑ πετύχαμε να δοθούν με εμβόλιμη πληρωμή σε πάνω από 7.500 συναδέλφους μας τα οφειλόμενα αναδρομικά τους.

Από τις πρώτες μέρες τις καταβολής των αναδρομικών (25/6/2024) διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν αρκετές παραλείψεις σε συναδέλφους μας που δικαιούνται να τα πάρουν και δεν τους έχουν καταβληθεί. Ένας απλός και πρακτικός τρόπος για να ελέγξετε και μόνοι σας αν δικαιούσθε αναδρομικά και ανήκετε στις παραπάνω δυο περιγραφόμενες ομάδες συναδέλφων, είναι ο εξής:

  1. Για όσους συνταξιοδοτήθηκαν με τις εθελούσιες του 2006 – 2009 και σας έχει εκδοθεί από το ΤΑΠ – ΟΤΕ Απόφαση αναγνώρισης πλασματικών χρόνων από τον ΟΤΕ, σας αφορά. Τα χρόνια αναγνώρισης αυτά απεικονίζονται και στην τελική τότε εκδοθείσα συνταξιοδοτική απόφασή σας.
  2. Για όσους συνταξιοδοτήθηκαν από το 2012 και από τη χρονική στιγμή που έγινε η ένταξη μας στο τότε ΙΚΑ και μέχρι το 2016 που ίσχυσε ο Νόμος 4387/16 (Ν. Κατρούγκαλου) για πολλούς απ’ αυτούς τους συναδέλφους μας η καταχώρηση τους στο Πληροφοριακό Σύστημα του ΙΚΑ έγινε ως να ήταν πριν εργαζόμενοι στο ΤΑΠ – ΟΤΕ με εισφορές 30,6% και όχι ως πρώην εργαζόμενοι στον ΟΤΕ με εισφορές έως 36%. Η διάκριση γι’ αυτούς τους συναδέλφους μας που είχαν εγγραφεί στο σύστημα ως ΤΑΠ – ΟΤΕ αποτυπωνόταν στο 2ο πλαίσιο της 2ης σελίδας των ενημερωτικών σημειωμάτων των ετών 2019 και 2020 με την ένδειξη ΤΑΠ – ΟΤΕ, σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους μας, που έχει την ένδειξη ΟΤΕ. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να κάνετε και μόνοι σας τον έλεγχο.

Σε κάθε περίπτωση, ο Σύλλογος μας θα συγκεντρώσει όλες τις εκκρεμότητες που θα παρουσιαστούν και μέσω της Δ/νσης Εκκαθάρισης  Πληρωμών e-ΕΦΚΑ και της Γεν. Δ/νσης Συντάξεων θα συνδράμει ώστε σ’ όλους να τους χορηγηθούν τα δικαιούμενα αναδρομικά τους. Τέλος για όσους – ες το χρονικό αυτό διάστημα των τριών χρόνων (2021 – 2024) έχουν φύγει από τη ζωή και δικαιούντο των αναδρομικών θα χορηγηθούν στους κληρονόμους μέσα από μια διαδικασία που θα μας προτείνει η Γενική Δ/νση Συντάξεων όπως το έχουμε συζητήσει στην τελευταία μας συνάντηση και οπωσδήποτε θα χρειασθούν κάποια δικαιολογητικά από τους κληρονόμους.

Ολοκληρώνοντας αυτή την πελώρια προσπάθειά μας με τους διορθωτικούς επανυπολογισμούς και τα αναδρομικά της που αφορούσε περισσότερο από το 30% των συναδέλφων μας συνταξιούχων του τ. ΤΑΠ-ΟΤΕ, συνεχίζουμε ταυτόχρονα τις διεκδικήσεις μας και για όλα τα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα όπως η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς δια της ενσωμάτωσης , η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης , η αναγνώριση της διαδοχικής και παράλληλης ασφάλισης  πριν του Ν. 4387/16,  τα τεράστια εκκρεμή ζητήματα των χηρών της τριετίας κλπ.

Με τις δικές μας συνεχείς και άοκνες προσπάθειες και τη δική σας έμπρακτη συμπαράσταση, συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την επιτυχή ολοκλήρωση και των υπολοίπων εκκρεμών προβλημάτων.

Όλοι μαζί μπορούμε περισσότερα και καλύτερα.

One thought on “Οι επανυπολογισμοί, τα αναδρομικά και οι εκκρεμότητες

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.