ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΣΗΜΕΡΑ

Αρ.Πρωτ.:  23284/ Φ14 — Αθήνα:  05/06/2024

Προς:    Περιφ. Τμήματα

               Π.Σ.Σ.Τ.Ο. – ΟΤΕ

 

Θέμα:    ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΕΤΟΥΣ 2023

 

ΕΚΑΘΑΡΙΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΝΕΟΤΗΤΑΣ & ΦΟΡΟΛΙΚΗ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ

 Όπως είναι γνωστό, όσων συναδέλφων τα παιδιά έλαβαν το 2023 την χορηγία του Λογαριασμού Νεότητας (προκαταβολή ή εκκαθάριση) οφείλουν να  κάνουν φορολογική δήλωση το έτος 2024.

Υπενθυμίζουμε ότι το ποσό που φορολογείται είναι ΜΟΝΟΝ η χορηγία του ΟΤΕ   το οποίο δηλώνεται στον κωδικό 403 ( το ποσό συμμετοχής του γονέα και οι τόκοι αυτού του ποσού   έχουν ήδη  φορολογηθεί κατά την καταβολή).

Το δε ποσό μέχρι 10.000 € έχει φορολογικό συντελεστή 9% και το επιπλέον ποσό συντελεστή 22 %

Σας θυμίζουμε ότι ως Σύλλογος έχουμε πετύχει, να μην ζητείται προκαταβολή φόρου επομένου έτους (εγκύκλιος του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Α 1034 /11-3-2022). Αν όμως εμφανισθεί προκαταβολή φόρου επόμενου έτους, σε οποιοδήποτε παιδί συναδέλφου, στην εκτύπωση της Φορολογικής Δήλωσης, άμεσα να επικοινωνήσετε με το Σύλλογο μας.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΊΩΜΑ

Ο ΟΤΕ κάνοντας χρήση του Διευθυντικού δικαιώματος, άλλαξε ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ τις παροχές του λογαριασμού Νεότητας για τα τέκνα εργαζομένων και Συνταξιούχων ΟΤΕ. Έτσι από την 1η Απριλίου 2023 “παγώνει” η παροχή (δώρο) του ΟΤΕ προς τα τέκνα, στο ύψος που είχε προσδιορισθεί στις 31/03/2023 (ανάλογα με τα χρόνια συμμετοχής ή ηλικίας του τέκνου).

Όποιοι όμως συνάδελφοι που έχουν εγγεγραμμένα τέκνα στο λογαριασμό Νεότητας, μπορούν μέσα σε ένα μήνα (έχει αποσταλεί και σχετική επιστολή από την υπηρεσία του λογαριασμού Νεότητας)  να κάνουν τις κατωτέρω επιλογές:

1). Να συνεχίσουν να πληρώνουν την εισφορά ως γονέας με το ίδιο ποσό ή και  την δυνατότητα να ζητήσουν να μειωθεί αυτή η εισφορά

2). Να ζητήσουν να σταματήσει η εισφορά τους ως γονέα, οπότε θα χρειαστεί να μεταβούν στην τράπεζα και να ζητήσουν την διακοπή της πάγιας  εντολής

3). Να ζητήσουν να αλλάξουν την εισφορά τους τον μήνα Νοέμβριο κάθε έτους, όπως γινόταν σύμφωνα με τον Κανονισμό.

Η παροχή (δώρο) του εργοδότη ΟΤΕ σταμάτησε – πάγωσε στο ύψος που είχε την 1η Απριλίου του 2023.

Τα χρήματα (δώρο) που έχουν κατοχυρωθεί ως τις 31/03/2023 θα αποδίδονται  στα τέκνα είτε ως προκαταβολή είτε με την εκκαθάριση, όπως ορίζει το καταστατικό.

Σημειώνεται ότι, η εισφορά – συμμετοχή του γονέα που συσσωρεύεται, τοκίζεται με επιτόκιο 4% για το 2024.

Υπενθυμίζουμε ότι, η προκαταβολή καταβάλλεται στο τέκνο του συναδέλφου από την ημερομηνία που συμπληρώνει το 18ο έτος της ηλικίας του (και καλό είναι, για φορολογικούς λόγους, να εισπράττεται)