ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΧΗΡΕΙΑΣ

Αρ.Πρωτ.:  19669/Φ9    Αθήνα:  25-5-2021

 

Προς:    Διοικητή eΕΦΚΑ, κ. Χάλαρη Χρήστο

Κοιν:      1. Υποδιοικητή ΕΦΚΑ, κ. Κρητικό Ελευθέριο

                2. Δ/ντρια Δ/νσης Εκκαθάρισης & Πληρωμής Συντάξεων ΗΔΙΚΑ-ΕΦΚΑ κ. Τσόλκα Άννα

                3. Μέλη Δ.Σ. του ΠΣΣΤΟ-ΟΤΕ

                4. Όλα τα Περιφερειακά Τμήματα

 

          

ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ & ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΧΗΡΕΙΑΣ

 

Με απαράδεκτο, παράνομο και αντικοινωνικό τρόπο, ο eΕΦΚΑ τελείως ξαφνικά, έθεσε σε εφαρμογή την περικοπή των συντάξεων χηρείας, για όσες/όσους έχουν από το 2019 συμπληρώσει την 3ετία  (από την ημερομηνία της Απόφασης Συνταξιοδότησης), έστω και αν έχουν καταθέσει τα σχετικά δικαιολογητικά στο τ.ΤΑΠ ΟΤΕ.

Ο eΕΦΚΑ έχει την αποκλειστική ευθύνη για αυτή την απάνθρωπη και ανάλγητη ενέργεια, γιατί από το 2019 δεν είχε διαμορφώσει τη σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή για να δέχεται τις βεβαιώσεις – ενημερώσεις  από το τ.ΤΑΠ ΟΤΕ.

 Έτσι η υπηρεσία του τ.ΤΑΠ ΟΤΕ από το 2019 δεν μπορούσε να περάσει στο σύστημα τις βεβαιώσεις 3ετίας των συντάξεων χηρείας!

Σήμερα – τώρα – τελείως ξαφνικά και απροειδοποίητα, ο eΕΦΚΑ, έφτιαξε το πρόγραμμα και το έθεσε σε ΑΜΕΣΗ εφαρμογή, με αποτέλεσμα την ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΟΛΩΝ των συντάξεων χηρείας, που το σύστημα τους «βρήκε χωρίς βεβαίωση – ανανέωση!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από το eΕΦΚΑ και το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων να ΕΠΑΝΑΧΟΡΗΓΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ, όλες τις συντάξεις χηρείας που διακόπηκε η χορήγησή τους και των οποίων οι βεβαιώσεις-δικαιολογητικά δεν είχαν περαστεί στο ηλεκτρονικό σύστημα με αποκλειστική ευθύνη του eΕΦΚΑ.

Επιπλέον ΖΗΤΟΥΜΕ να δοθεί ικανός μεταβατικός χρόνος ώστε να περαστούν στο σύστημα όλες αυτές (περίπου 2000) οι βεβαιώσεις που έχουν συσσωρευτεί από το 2019 στο        τ.ΤΑΠ ΟΤΕ.

Όσες νέες αιτήσεις – βεβαιώσεις συντάξεων χηρείας συμπληρώνουν 3ετία, μετά το Φεβρουάριο του 2021, αυτές θα διεκπεραιώνονται από τα τοπικά καταστήματα του  eΕΦΚΑ (π.ΙΚΑ) στο Τμήμα Συντάξεων.

Σε διαφορετική περίπτωση, και με δεδομένη την πλήρη αποδιοργάνωση – διάλυση του τ.ΤΑΠ ΟΤΕ, ούτε σε ένα χρόνο από σήμερα, δε θα διορθωθούν οι συντάξεις χηρείας και θα αναγκασθούν χιλιάδες συναδέλφισσες/ συνάδελφοι να επιβιώνουν με 350 & 450€ με αποκλειστική ευθύνη του eΕΦΚΑ και της Κυβέρνησης.