ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

ΑΡ.ΠΡΩΤ:  18097 / Φ14Αθήνα    16/5/2024

 

ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Ο Σύλλογος μας διαμαρτύρεται εντονότατα για το νέο χαράτσι του Υπουργού ΥΓΕΙΑΣ  Kου Α. Γεωργιάδη, το οποίο προστίθεται σε κάθε συνταγή- παραστατικό, στους ήδη οικονομικά εξαντλημένους  από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό Συνταξιούχους . Συγκεκριμένα, πέρα από την προβλεπόμενη συμμετοχή των Ασφαλισμένων, (θεωρητικά 25% αλλά στη πράξη πολύ πιο πάνω ) τώρα πλέον επιβάλλεται επιπλέον χρέωση 3 € για κάθε ένα παραπεμπτικό διαγνωστικών εξετάσεων, αλλά και 1 € για κάθε μια συνταγή φαρμάκων ! 

Την ώρα μάλιστα που από τις αρχές του χρόνου, οι συνεχόμενες ΑΥΞΗΣΕΙΣ όλων των φαρμάκων (πρωτότυπων αλλά και γενόσημων) καθώς και η αλλαγή της βάσης υπολογισμού της συμμετοχής επί του φθηνότερου γενόσημου, οδήγησε σε εκτόξευση της επιβάρυνσης στον Ασφαλισμένο έως και στο 90% τις εμπορικής τιμής του φαρμάκου, που αναγκαστικά προμηθεύεται ο Ασφαλισμένος, γιατί αυτό του έχει συστήσει – συνταγογραφήσει – ο θεράπων Γιατρός .

Παράλληλα η αποδιοργάνωση – ουσιαστικά διάλυση- του ΕΣΥ και των Νοσοκομείων, με τα καθυστερημένα και σε βάθος χρόνου μακροχρόνια ραντεβού οδηγεί τους Ασφαλισμένους, έχουν δεν έχουν οικονομική δυνατότητα, αναγκαστικά   και επειγόντως, να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και θεραπευτήρια , με δανεικά χρήματα ή οικογενειακό έρανο! Μετατρέπεται έτσι η ΥΓΕΙΑ μας, από ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ, σε εμπορικό προϊόν για λίγους !Αυτή η επιπλέον χρέωση – χαράτσι , στα φάρμακα και στις διαγνωστικές εξετάσεις, (3 και 1€) γίνεται  ιδιαίτερα σοβαρή και επικίνδυνη για την ΥΓΕΙΑ και την ασφάλεια ΖΩΗΣ ! Ουσιαστικά πρόκειται για την “χαριστική βολή ” κατά των Συνταξιούχων.

Καλούμε τον Κο Πρωθυπουργό και τον Υπουργό ΥΓΕΙΑΣ , να ανακαλέσουν – ακυρώσουν άμεσα αυτή την απαράδεκτη και αντικοινωνική απόφαση , ώστε να μπορούν έτσι οι Συνταξιούχοι με τις μύριες οικονομικές δυσκολίες να προμηθεύονται τα φάρμακα τους και να πραγματοποιούν τις αναγκαίες Ιατρικές εξετάσεις, οι οποίες αφορούν την ίδια τη ζωή τους. 

Η ΥΓΕΙΑ είναι ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ και ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ του ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ.

ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΒΑΡΗ !