Eνιαιοποίηση όρων & προϋποθέσεων χορήγησης Επικουρικών Συντάξεων

Ν. 5078/2023: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ κλπ

 

Ψηφίστηκε και δημοσιεύθηκε ο νέος νόμος του λεγόμενου “μίνι Ασφαλιστικού” υπ.αριθμ. 5078/2023. Ένα σημαντικό και χρόνιο αίτημα του Συλλόγου μας ήταν η ενιαιοποίηση των όρων και προϋποθέσεων χορήγησης Επικουρικών Συντάξεων του τ. ΤΕΑΠ-ΟΤΕ σύμφωνα με τις διατάξεις του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ. Ο Σύλλογος μας, είχε ετοιμάσει για αυτό το σοβαρό θέμα , από το Φθινόπωρο του 2021,   με την τεχνική βοήθεια ειδικού εργατολόγου, ολοκληρωμένη την σχετική τροπολογία μαζί με την αιτιολογική έκθεση, την  οποία υπέβαλε στην Κυβέρνηση και σε όλα τα κόμματα της Βουλής,   ώστε να διευκολύνει την αποδοχή και ψήφιση της. Μετά από πολύ τρέξιμο, με συναντήσεις, τηλεδιασκέψεις και  παρουσιάσεις με σοβαρότητα και τεκμηρίωση, σε όλα τα επίπεδα του ΕΦΚΑ και του Υπουργείου Εργασίας, υπήρξε επιτέλους θετικό αποτέλεσμα!

Έτσι   το αίτημα μας έγινε ΑΠΟΔΕΚΤΟ εντάχθηκε στο Νομοσχέδιο και ψηφίσθηκε και τώρα πλέον θα μπορούν να λαμβάνουν άμεσα και αναλογικά την Επικουρική Σύνταξη οι Συνάδελφοι μέλη μας, σύμφωνα με τα χρόνια ασφάλισης που έχουν, όπως ισχύει στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ (όχι απαραίτητα 35 χρόνια ασφάλισης, αλλά και με 15 χρόνια ασφάλισης στο τ. ΤΕΑΠ – ΟΤΕ).

Αναμένουμε την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες και τα διαδικαστικά βήματα, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η έκδοση Επικουρικών Συντάξεων για ΟΛΟΥΣ αυτούς τους Συναδέλφους που εκκρεμούν τα τελευταία χρόνια, λόγω μη συμπλήρωσης του χρόνου Ασφάλισης και θα περίμεναν να πάρουν την Επικουρική τους Σύνταξη, το 67ο έτος της ηλικίας τους!

  • Ένα άλλο από τα ξεχωριστά και πολυδιαφημιζόμενα θέματα, που ρυθμίζει ο συγκεκριμένος Νόμος, είναι αυτό των εργαζόμενων συνταξιούχων, με Συντάξεις γήρατος. Όμως η ρύθμιση που ψήφισε η Κυβέρνηση, είναι άδικη και απαράδεκτη και αυτό γιατί εξαιρεί από την ρύθμιση τους Συνταξιούχους με Συντάξεις χηρείας, οι οποίες θα συνεχίσουν μετά την τριετία να περικόπτονται κατά 50%. Υπενθυμίζεται ότι συνολικά, οι συνταξιούχοι εργαζόμενοι που είναι επίσημα καταγεγραμμένοι στον ΕΦΚΑ ανέρχονται σε 32.000 και από την 1.1.2024 θα πάψουν να υφίστανται την μείωση της σύνταξής τους κατά 30%, επειδή συνεχίζουν να εργάζονται. Θα τους παρακρατείται απλά ένα ποσοστό 10% των αποδοχών τους, υπέρ του ΕΦΚΑ. Απεναντίας παραμένει η μείωση κατά 50% για τους Συνταξιούχους Συντάξεων ΧΗΡΕΙΑΣ, που συνεχίζουν να εργάζονται!Δηλαδή, οι πλέον αδύναμοι οικονομικά, εξαιρούνται και συνεχίζουν να τιμωρούνται με εξοντωτική περικοπή της Σύνταξής τους!  Αυτό κι αν είναι ΑΔΙΚΟ & ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ! 

Ο Σύλλογός μας, έχει εκφράσει την αντίθεση του σε αυτό το διαχωρισμό (Συντάξεων Γήρατος, σε σχέση με τις Χηρείας) αλλά δυστυχώς όμως, η Κυβέρνηση επέμενε έως το τέλος, έως και την ψήφισή του στη Βουλή, παρά το γεγονός ότι και τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν εκφράσει την αντίρρησή τους για αυτόν τον διαχωρισμό.

Στον ίδιο αυτό Νόμο, υπάρχουν ξεχωριστές διατάξεις για ειδικές ομάδες ασφαλισμένων, που στοχεύουν να διορθώσουν αδικίες του παρελθόντος, για τις οποίες τόσο ο Σύλλογος μας, όσο και άλλοι Σύλλογοι Συνταξιούχων, είχαν ζητήσει να διορθωθούν . Ξεχωρίζουν οι ρυθμίσεις για τους δικαιούχους συντάξεων αναπηρίας, αλλά και για τα τέκνα που δικαιούνται σύνταξη θανάτου του γονέα, καθώς και για την ασφαλιστική ικανότητα τέκνων που σπουδάζουν κλπ.

Πιο αναλυτικά, οι σημαντικότερες ρυθμίσεις του νέου «μίνι» Ασφαλιστικού Νόμου 5078/2023,  έχουν ως εξής:

  • Από 01.01.2024 θεσπίζεται ενιαίος κανόνας για την απασχόληση των συνταξιούχων αναπηρίας. Δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους συνταξιούχους με αναπηρία να εργασθούν με τις προϋποθέσεις του π. ΙΚΑ.
  • Δημιουργείται για πρώτη φορά η έννοια του ενεργού ΑΜΚΑ για υγειονομική περίθαλψη. Στόχος είναι να περιοριστούν φαινόμενα καταστρατήγησης του συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, αποθαρρύνονται όσοι δεν μένουν ή δεν έχουν πλέον καμία έννομη σχέση με την Ελλάδα, να επισκέπτονται περιστασιακά τη χώρα για να κάνουν χρήση της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και να φεύγουν αμέσως μετά.
  • Ενιαιοποιούνται οι κανόνες και προϋποθέσεις χορήγησης σύνταξης θανάτου στα δικαιούχα τέκνα, διορθώνοντας αδικίες που προέκυψαν από τη διαφορετική αντιμετώπιση αναλόγως της ημερομηνίας θανάτου του γονέα (πριν ή μετά την έναρξη ισχύος του νόμου 4387/2016). Ειδικότερα, πλέον, θα χορηγείται σύνταξη θανάτου για όλα τα άγαμα ορφανά τέκνα έως το 24ο έτος της ηλικίας τους, ανεξαρτήτως εάν σπουδάζουν ή όχι και ανεξαρτήτως του πότε επήλθε ο θάνατος του γονέα (πριν ή μετά το 2016). Όμως εδώ παραμένει σε εκκρεμότητα μια ακόμη μεγάλη αδικία που πρέπει να διορθωθεί άμεσα και είναι η εξής: αν ένα ορφανό τέκνο μετά το 18ο έως το 24ο έτος που λήγει το οικογενειακό επίδομα, εργασθεί έστω και για ένα ημερομίσθιο το μήνα, διακόπτεται παντελώς το οικογενειακό επίδομα. Για τον συγκεκριμένο θέμα αλλά και για τους εργαζόμενους με συντάξεις χηρείας θα επανέλθουμε στο επόμενο ασφαλιστικό Νομοσχέδιο.  
  • Ενιαιοποιούνται οι κανόνες χορήγησης σύνταξης στα ορφανά τέκνα που έχουν χάσει και τους δύο γονείς και έχουν βαριές αναπηρίες και αίρεται η ανισότητα ανάμεσα στον Ιδιωτικό και το Δημόσιο τομέα.

Τέλος, καθίσταται ανεμπόδιστη η ασφαλιστική κάλυψη των φοιτητών για τον κίνδυνο ατυχημάτων που μπορεί να προκύψουν κατά την περίοδο που διεξάγουν την πρακτική άσκηση, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την λήψη του πτυχίου τους, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η ασφάλισή τους για παροχές σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ, σε περίπτωση που δεν καλύπτονται ιατροφαρμακευτικά από άλλες διατάξεις. 

Συνάδελφοι,

Η ρύθμιση, λύση στον κανονισμό παροχών του Επικουρικού μας Ταμείου είναι μια ιστορική εξέλιξη και κατάκτηση του Συλλόγου μας, και η οποία αφορά ΟΛΟΥΣ τους νεότερους Συναδέλφους μας.Αυτό σε Συνδυασμό με την ενίσχυση αλλά και την απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης Επικουρικών Συντάξεωνελπίζουμε ότι θα δώσει λύση στις τεράστιες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις των Επικουρικών Συντάξεων. Αναμένουμε και παρακολουθούμε την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου που θα καθορίσει τα διαδικαστικά βήματα και τις λεπτομέρειες εφαρμογής των σχετικών διατάξεων, ώστε να παρέμβουμε όπου χρειαστεί για να μην υπάρξουν νέα προβλήματα και καθυστερήσεις.

Ο Σύλλογος μας, με σοβαρότητα, τεκμηρίωση, συνέπεια και μαχητικότητα, παρακολουθεί και παρεμβαίνει διαρκώς, σε όλες τις ρυθμίσεις – αλλαγές που γίνονται στο Ασφαλιστικό σύστημα, προτείνοντας και απαιτώντας βελτιώσεις και τροποποιήσεις, που να ενισχύουν τα Ασφαλιστικά και Συνταξιοδοτικά δικαιώματα των Συναδέλφων μελών μας, τα οποία αμφισβητούνται και περικόπτονται συστηματικά και μεθοδευμένα .

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μπορούμε περισσότερα και καλύτερα.

Στην ΕΝΟΤΗΤΑ η ΔΥΝΑΜΗ μας.