ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ

 

 

ΑΔΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ

Ο Προϋπολογισμός έτους 2024 (που συζητείται στη Βουλή) είναι ένας ακόμα ΑΔΙΚΟΣ προϋπολογισμός λιτότητας και κοινωνικών περικοπών, μιας και όλες οι προβλεπόμενες δαπάνες για τις Συντάξεις, την Υγεία, την Παιδεία και τις κοινωνικές παροχές, είναι δραματικά περιορισμένες και πολύ μικρότερες από τις ανάγκες των καιρών, των Συνταξιούχων αλλά και των οικονομικά αδυνάτων.

Οι Συνταξιούχοι μέλη μας που υπέστησαν τις δραματικές Μνημονιακές περικοπές και τις πλέον βάρβαρες ανατροπές από τους Νόμους Κατρούγκαλου και Βρούτση, βιώνουν τώρα ξανά ΝΕΑ μείωση των εισοδημάτων και της αγοραστικής τους δύναμης, καθώς δεν προβλέπονται ουσιαστικές και πραγματικές αυξήσεις Συντάξεων, τη στιγμή μάλιστα που:

  1. Η Ακρίβεια και ο Πληθωρισμός αυξάνεται καθημερινά και ανεξέλεγκτα, πολύ πάνω από την πενιχρή αύξηση των Συντάξεων, δεδομένου ότι η προβλεπόμενη αύξηση Συντάξεων θα είναι της τάξεως του 3% ενώ το καταβαλλόμενο στην πραγματικότητα, δεν θα ξεπερνά το 2%, το οποίο αντιστοιχεί στο  ¼ του επίσημου Πληθωρισμού.
  2. Οι Συνάδελφοι μέλη μας που έχουν τη λεγόμενη προσωπική διαφορά “χρέος” δεν θα πάρουν ΚΑΜΙΑ αύξηση για 15η χρονιά, παρά ΜΟΝΟΝ το επίδομα προσωπικής διαφοράς ή αλλιώς το επίδομα φτώχειας των 100€, 150€ ή 200€, ανάλογα με το συνολικό ποσό των Συντάξεών τους! Ας σημειωθεί ότι ακόμα και αυτό το πενιχρό και εφάπαξ ποσό, περικόπηκε από πέρυσι (2022) στο μισό παρά το γεγονός ότι η Ακρίβεια σχεδόν διπλασιάστηκε, όπως και οι ανάγκες των Συνταξιούχων!

Ο Σύλλογός μας, εν’ όψει συζήτησης και ψήφισης του νέου Προϋπολογισμού  καταθέτει προς την Κυβέρνηση, το παρακάτω διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων που είναι αναγκαίο και απαραίτητο για την ανακούφιση και την βελτίωση της ζωής των Συνταξιούχων μελών μας:

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ – ΑΙΤΗΜΑΤΑ

  • Αυξήσεις Συντάξεων (Κύριων και Επικουρικών) στο ύψος του Πληθωρισμού για ΟΛΟΥΣ τους Συνταξιούχους ανεξάρτητα από την προσωπική διαφορά (χρέος).
  • Καταβολή των Δώρων, για τα οποία έχουν πληρωθεί οι προβλεπόμενες εισφορές από τους Συνταξιούχους.
  • Καταβολή των Αναδρομικών του 11μήνου, των Επικουρικών και των Δώρων σε ΟΛΟΥΣ τους Συνταξιούχους, ανεξάρτητα από το αν έχουν καταθέσει σχετική αγωγή ή όχι.
  • Κατάργηση της ΕΑΣ (Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων) η οποία αποτελεί έναν πρόσθετο – δυσβάσταχτο – και παράλογο φόρο για τους Συνταξιούχους.
  • Επαναφορά της εισφοράς υπέρ Υγείας στο 4% και ΜΟΝΟΝ επί των Κύριων Συντάξεων, όπως ίσχυε έως το 2015.
  • Αύξηση του αφορολόγητου για εργαζομένους και Συνταξιούχους στις 12.000€, καθώς και μείωση των Φορολογικών Συντελεστών, ώστε να μην πληρώνουν μόνο οι εργαζόμενοι και οι Συνταξιούχοι το 85% των φορολογικών εσόδων του Κράτους!
  • Αντιστροφή της σχέσης “άμεσων και έμμεσων” φόρων ώστε να αποκατασταθεί εν μέρει η φορολογική δικαιοσύνη.
  • Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της εκτεταμένης φοροδιαφυγής και φοροκλοπής καθώς και του λαθρεμπορίου καυσίμων, που στερεί τεράστια φορολογικά έσοδα από το Κράτος και από την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.
  • Έλεγχος της Ακρίβειας και του Πληθωρισμού, με μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α στα τρόφιμα, στα βασικά είδη κατανάλωσης και στα φάρμακα.
  • Ενίσχυση και αναβάθμιση του ΕΣΥ και των υπηρεσιών Υγείας (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας περίθαλψης), καθώς και όλων των Κοινωνικών Παροχών του Κράτους.

Συνάδελφοι,

Ο Σύλλογός μας προωθεί, διεκδικεί και ΑΠΑΙΤΕΙ να γίνει αποδεκτό το ανωτέρω πλαίσιο αιτημάτων, γιατί έχουν εξαντληθεί πλέον όλα τα περιθώρια ΑΝΤΟΧΗΣ και ΥΠΟΜΟΝΗΣ των Συνταξιούχων μελών μας. Καλούμε την Κυβέρνηση και τον κύριο Πρωθυπουργό να ακούσουν και τη ΦΩΝΗ διαμαρτυρίας των Συνταξιούχων και να ικανοποιήσουν τα ανωτέρω δίκαια κοινωνικά & οικονομικά αιτήματα.

Σε κάθε περίπτωση είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε μαζί με την Α.Γ.Σ.Σ.Ε και τις άλλες Συνταξιοδοτικές οργανώσεις, ώστε να επιβάλλουμε τις λύσεις που είναι αναγκαίες και απαραίτητες και που αποτελούν πλέον όρους επιβίωσης για τους Συνταξιούχους μέλη μας.