ΝΕΟ ΕΞΩΔΙΚΟ κατά του ΕΦΚΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- ΝΕΟ ΕΞΩΔΙΚΟ κατά του  ΕΦΚΑ

Οι εκκρεμότητες από την καθυστερημένη και λανθασμένη εφαρμογή των Νόμων Κατρούγκαλου και Βρούτση, συνεχίζονται όπως και σε μια σειρά από Συνταξιοδοτικά – Οικονομικά δικαιώματα των μελών μας.

 

Παρά το γεγονός ότι ο Σύλλογός μας, εδώ και πολύ καιρό, με επανειλημμένα εξώδικα – παραστάσεις και διαμαρτυρίες, απαίτησε και ζήτησε συνάντηση και δια ζώσης επαφή, αυτή δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ λόγω άρνησης της Διοίκησης του ΕΦΚΑ και του αρμόδιου Υπουργού και Υφ/ργου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με διάφορες προφάσεις και δικαιολογίες! Ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες  μετατοπίζουν τις ευθύνες της καθυστέρησης  στην Διοίκηση του ΕΦΚΑ και στο Υπουργείο.

 

Μετά από αυτό, ο Σύλλογος μας απέστειλε ΝΕΑ ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ προς την Διοίκηση του ΕΦΚΑ και τον αρμόδιο Υπουργό και Υφ/ργο, απαιτώντας την ΑΜΕΣΗ επίλυση όλων αυτών των εκκρεμοτήτων και απαράδεκτων καθυστερήσεων, που στερούν από τα μέλη μας σοβαρά οικονομικά δικαιώματα και σωστές συντάξεις, όπως συμβαίνει με την πρόσθετη και παράλληλη ασφάλιση, καθώς και με τις λανθασμένες κύριες Συντάξεις Χηρείας, που εκδόθηκαν μόνο ηλεκτρονικά, αλλά και για τις άλλες οικονομικές εκκρεμότητες.

 

Αυτή η ΝΕΑ ΕΞΩΔΙΚΗ διαμαρτυρία του Συλλόγου μας, ενημερώνει ταυτόχρονα τους Αρμόδιους και Υπεύθυνους ότι είμαστε αποφασισμένοι να κινηθούμε δικαστικά με προσφυγή σε κάθε νόμιμο ένδικο μέσο, κατά της Διοίκησης του ΕΦΚΑ και κάθε αρμοδίου και υπευθύνου, για παράβαση καθήκοντος, γιατί με αυτές τις καθυστερήσεις και την άρνηση εφαρμογής των Νόμων πλήττουν ευθέως τα δικαιώματα και τα εισοδήματα των μελών μας.

 

Το αναλυτικό και πλήρες κείμενο του εξώδικού μας, έχει ως εξής:

 

 

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ, ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕΤΑ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΩΣ

ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

Του Συλλόγου με την επωνυμία «Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ», που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Βερανζέρου  αρ. 13 και εκπροσωπείται νόμιμα.

 

ΠΡΟΣ

  1. Τον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ Κον Παναγιώτη Δουφεξή, που εδρεύει στην Αθήνα, επί της οδού Ακαδημίας 22
  2. Τον Υποδιοικητή του e-ΕΦΚΑ Κον Αλέξανδρο Βαρβέρη, που εδρεύει στην Αθήνα, επί της οδού Ακαδημίας 22
  3. Τον Υποδιοικητή του e-ΕΦΚΑ Κον Νικόλαο Χουρδάκη, που εδρεύει στην Αθήνα, επί της οδού Περραιβού 20 & Καλλιρόης 5

ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗ

  1. Τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Κον Κωστή Χατζηδάκη, που εδρεύει στην Αθήνα, επί της οδού Σταδίου 29
  2. Τον Υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κον Παναγιώτη Τσακλόγλου, που εδρεύει στην Αθήνα, επί της οδού Σταδίου 29

…………………………………………

 

Αξιότιμε Κύριε Διοικητά, αξιότιμοι Κύριοι Υποδιοικητές του e-ΕΦΚΑ,

Ύστερα από πάμπολλες επανειλημμένες και επαναλαμβανόμενες παρεμβάσεις μας και προσπάθειες μας τα τελευταία δύο χρόνια με έγγραφα υπομνήματα, με τηλεφωνικές επικοινωνίες στις γραμματείες των γραφείων σας, με εξώδικα  καιe-mails, τόσο για την επίλυση των πολλών σοβαρών, επειγόντων εκκρεμών προβλημάτων των 30.000 και πλέον μελών που εκπροσωπούμε, όσο και για μία δια ζώσης συνάντηση μαζί σας, την οποία έχουμε ζητήσει πολλές φορές, ιδίως τους τελευταίους μήνες μετά τους περιορισμούς λόγω COVID, ώστε να σας εκθέσουμε και να ακούσετε από κοντά τεκμηριωμένα και αναλυτικά όλα εκείνα τα προβλήματα που παραμένουν άλυτα και αφορούν πολλές χιλιάδες μέλη μας, επανερχόμαστε τώρα με το παρόν επικαιροποιημένο εξώδικο, εν όψει των επόμενων Συνδικαλιστικών Ενεργειών και των Ένδικων Διαδικασιών που έχει αποφασίσει να ασκήσει ο Σύλλογός μας ώστε να υπερασπιστεί με κάθε νόμιμο τρόπο τα συμφέροντα των μελών του και που μέχρι σήμερα το σύνολο των εκκρεμών αυτών προβλημάτων, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, παραμένουν για πολλούς μήνες και χρόνια στάσιμα και χωρίς λύση.

 

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Χορήγηση των αναδρομικών από διορθωτικούς επανυπολογισμούς του Ν. 4387/16.

 Με το τέλος του Φεβρουαρίου του 2023 συμπληρώνονται τέσσερα και πλέον χρόνια από την 01/01/2019 που είναι η ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του επανυπολογισμού των Συντάξεων βάσει του Ν. 4387/16 (Ν. Κατρούγκαλου). Με την πρώτη δυνατότητα ανάγνωσης των επανυπολογισμένων συντάξεων τον Οκτώβριο του 2019, διαπιστώθηκαν πλήθος λαθών και στρεβλώσεων με συνέπεια να έχουν προκύψει συντάξεις λανθασμένες και μειωμένες από τις νομοθετικά προβλεπόμενες κανονικές, επιφέροντας σημαντική μηνιαία οικονομική ζημία σε περισσότερους από 8.000 συναδέλφους μας.

Όλα αυτά τα λάθη καθ’ όλη την προηγούμενη μακρά χρονική περίοδο με υποβολή υπομνημάτων, e-mails, εξώδικων διαμαρτυριών και με συνεχείς και επανειλημμένες παρεμβάσεις μας στο Ταμείο μας, το τ. ΤΑΠ-ΟΤΕ, στην ΗΔΙΚΑ και μέσω αυτής στην “Ανάδοχο” Ιδιωτική Εταιρεία που διαχειρίζεται τη διαδικασία του επανυπολογισμού, αναδείξαμε και τεκμηριώσαμε την αλήθεια και τη βεβαιότητα των ισχυρισμών μας ως προς τους λανθασμένους επανυπολογισμούς, με αποκορύφωμα την αλήθεια των τεκμηριωμένων ισχυρισμών μας να επιβεβαιώσει και η Αρμόδια Νομική Υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ προς τις υπηρεσίες σας.

Έτσι 50 μήνες μετά, αναλυτικά, τεκμηριωμένα και αποσαφηνισμένα, έχουμε:

α) Από τον Φεβρουάριο του 2021 για περισσότερους από 2.000 συναδέλφους μας που συνταξιοδοτήθηκαν μετά το 2012 και μέχρι το Μάϊο του 2016 (έναρξη ισχύος του Ν. 4387/16), έγινε ο διορθωτικός και σωστός επανυπολογισμός για τους ανωτέρω συναδέλφους μας. Για όλους αυτούς του συναδέλφους μας μέχρι και σήμερα δεν τους έχουν αποδοθεί τα αναδρομικά που τους αναλογούν από 01/01/2019 μέχρι και 31/01/2021 και η εν συνεχεία σωστή εφαρμογή του επανυπολογισμού του Ν. Βρούτση.

β) Από τον Απρίλιο του 2021 για περίπου 5.000 συναδέλφους μας που συνταξιοδοτήθηκαν από τον ΟΤΕ με την εθελουσία του 2006 και για τους οποίους ο ΟΤΕ τους αναγνώρισε και τους προπλήρωσε πλασματικά χρόνια με εισφορές 36% για την άμεση συνταξιοδότησή τους, έγινε ο διορθωτικός επανυπολογισμός για τους ανωτέρω συναδέλφους μας με τον σωστό επανυπολογισμό των εισφορών τους.

Για τους παραπάνω συναδέλφους μας δεν τους έχουν αποδοθεί τα αναδρομικά που τους αναλογούν από 01/01/2019 μέχρι και 31/03/2021 και η εν συνεχεία σωστή εφαρμογή του επανυπολογισμού του Ν. Βρούτση.

γ) Από τον Αύγουστο του 2022 για 600 συναδέλφους μας που συνταξιοδοτήθηκαν από τον ΟΤΕ με την εθελουσία του 2009και για τους οποίους ο ΟΤΕ τους αναγνώρισε και τους προπλήρωσε πλασματικά χρόνια με εισφορές 36% για την άμεση συνταξιοδότησή τους, έγινε ο διορθωτικός επανυπολογισμός για τους ανωτέρω συναδέλφους μας με τον σωστό επανυπολογισμό των εισφορών τους. Για τους παραπάνω 600 συναδέλφους μας δεν τους έχουν αποδοθεί τα αναδρομικά που τους αναλογούν από 01/01/2019 μέχρι και 31/07/2022, αφού προηγηθεί η σωστή εφαρμογή του επανυπολογισμού του Ν. Βρούτση.

 

  1. Χορήγηση αναδρομικών για συντάξεις και επιδόματα ευπαθών ομάδων.

Εκκρεμεί ακόμη η χορήγηση από τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ των αναδρομικών κάποιων μηνών των ετών 2019, 2020, 2021 και 2022 που αναλογούν στην παράταση αναπηρικών συντάξεων, παράταση συντάξεων δικαιοδόχων ορφανών τέκνων, χορήγηση ή παράταση αναπηρικών επιδομάτων και απολύτου αναπηρίας, χορήγηση ή παράταση οικογενειακών επιδομάτων, καθώς και τα αναδρομικά που αναλογούν σε κληρονόμους κυρίως αναπηρικών ή απολύτου αναπηρίας επιδομάτων.

 

  1. Επανυπολογισμός βάσει του Ν. 4387/16 συντάξεων που έχουν προκύψει από ανακαθορισμό τους.

Για πολλούς συναδέλφους μας που συνταξιοδοτήθηκαν πριν τον Ν. 4387/16 και έχουν εξασφαλίσει με δικαστικές αποφάσεις ανακαθορισμό της σύνταξής τους, κατά τον επανυπολογισμό που έγινε το 2019, ο συντάξιμος μισθός τους δεν προέκυψε από τη νέα ανακαθορισμένη σύνταξή τους αλλά με το ποσό της παλιάς τους σύνταξης. Όσοι δε, εκ των ανωτέρω συναδέλφων συνταξιοδοτήθηκαν με την εθελουσία του 2006 έως 2009 και έχουν αναγνώριση πλασματικών χρόνων από τον ΟΤΕ, εκκρεμεί επιπλέον ακόμη για αυτούς και ο σωστός επανυπολογισμός των πλασματικών χρόνων από το 2019 για τους Ν. 4387/16 και Ν. 4670/20 (Ν. Βρούτση). Εκκρεμούν για αυτούς τους συναδέλφους μας ο προσδιορισμός του σωστού συντάξιμου μισθού και βάσει αυτού του μισθού ο σωστός επανυπολογισμός της σύνταξής τους, βάσει των νόμων 4387/16 & 4670/20.

Πέραν των ανωτέρω, εκκρεμεί ακόμη για αυτούς τους συναδέλφους μας, τα αναδρομικά που τους αναλογούν από τους ορθούς επανυπολογισμούς των δύο νόμων  και για το χρονικό διάστημα από 01/01/2019 μέχρι την ημερομηνία που θα αρχίσει να τους χορηγείται η σωστή τους επανυπολογισμένη σύνταξη.

 

  1. Προσμέτρηση Ασφαλιστικού Χρόνου από Διαδοχική και Παράλληλη Ασφάλιση.

 Για εκατοντάδες συναδέλφους μας που έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν τον Ν. 4387/16 (Ν. Κατρούγκαλου) εκκρεμούν σήμερα στο Ταμείο μας το τ. ΤΑΠ-ΟΤΕ, οι αιτήσεις τους με τα αντίστοιχα συνημμένα ένσημά τους, που έχουν καταθέσει τα τελευταία χρόνια για προσμέτρηση στον επανυπολογισμό της σύνταξής τους από Διαδοχική ή  Παράλληλη Ασφάλιση. Όλοι αυτοί οι συνάδελφοί μας, που έχουν καταβάλει κανονικά τις εισφορές τους σε άλλα Ταμεία όπου ήταν τότε ασφαλισμένοι, είχαν εξασφαλίσει κατά τη συνταξιοδότησή τους στο ΤΑΠ-ΟΤΕ το προβλεπόμενο ανώτατο ποσοστό σύνταξης (80%), χωρίς να χρειάζεται να προσμετρηθούν αυτά τα επιπλέον χρόνια ασφάλισης, για τα οποία όπως προείπαμε, είχαν καταβάλει τότε τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

Με την ψήφιση του Ν. 4387/16 και την “πρωτάκουστη” για τα Παγκόσμια Ασφαλιστικά Χρονικά, διάταξη του Ν. Κατρούγκαλου να γίνει ο επαναπροσδιορισμός και ο επανυπολογισμός της σύνταξης και στους ήδη συνταξιούχους, τότε προέκυψε, όλοι αυτοί οι συνάδελφοι που είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν 10, 20 ή 30 και πλέον χρόνια, όχι μόνο να τους καταδικάζει με τη μεγάλη θετική προσωπική διαφορά που τους υποχρεώνει ώστε να μένουν χωρίς καμία αύξηση στην υπόλοιπη ζωή τους, αλλά ταυτόχρονα τους αδικεί κατάφωρα, αφού δεν τους προσμετρούν κατά τον επανυπολογισμό όλα τα χρόνια ασφάλισης με τις βεβαιωμένες εισφορές τους που κατέβαλαν σε άλλα Ταμεία στο Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας μας (ΙΚΑ – ΤΕΒΕ – ΤΣΑΥ, κλπ).

Πέραν της επίσημης απάντησης που είχαμε της έχουσας την ευθύνη Γενικής Διευθύντριας του e-ΕΦΚΑ ότι αναμένουν οδηγίες από το Αρμόδιο Υπουργείο, μας προβάλουν επίσης την μονότονη δικαιολογία ότι δεν προχωράει αυτή η τακτοποίηση από το Ταμείο, γιατί δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη η “περίφημη” λογισμική φόρμα από την “Ανάδοχο Εταιρεία” για λογισμικό του e-ΕΦΚΑ.

 

Αναμένουμε την άμεση παρέμβασή σας για να ικανοποιηθεί επιτέλους το δίκαιο αίτημα των συναδέλφων μας, ώστε να αμβλυνθεί έστω και λίγο η αδικία που τους προκαλεί η αλλαγή των όρων της συνταξιοδότησής τους με τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους, ύστερα από μερικές δεκαετίες συνταξιούχοι.

 

  1. Ηλεκτρονικές Συντάξεις Χηρείας.

 Εδώ και ένα χρόνο με τεκμηριωμένο και πλήρως επιβεβαιωμένο υπόμνημα μας έχουμε ενημερώσει τόσο την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης όσο και την Πολιτική και Υπηρεσιακή ιεραρχία του e-ΕΦΚΑ, ότι όλες οι αποφάσεις μεταβίβασης Χηρείας κύριας σύνταξης, των οποίων ο θανών ή θανούσα είχε θετική προσωπική διαφορά και οι οποίες εκδίδονται με ηλεκτρονικό τρόπο και με υπογραφή του ίδιου του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ, είναι όλες λανθασμένες και απονέμουν στις χήρες-ους ποσό όχι στο 70% όπως προβλέπουν οι κείμενες διατάξεις αλλά πολύ μικρότερο και μειωμένο μέχρι και 300 και πλέον ευρώ το μήνα, από το προβλεπόμενο ποσό της σύνταξης. Μόνο όσες συντάξεις εκδίδονται από το Ταμείο μας, το τ. ΤΑΠ-ΟΤΕ είναι σωστές και απονέμονται σύμφωνα με τις διατάξεις των Ν. 4387/16, Ν. 4611/19 και Ν.4670/20. Μετά την παρέμβαση μας με το ανωτέρω υπόμνημα σταμάτησε η έκδοση των συντάξεων Κύριας Σύνταξης Χηρείας με ηλεκτρονικό τρόπο και επανήλθε η έκδοση των συντάξεων χηρείας στο Ταμείο μας, το τ. ΤΑΠ-ΟΤΕ. Με έκπληξη δυστυχώς διαπιστώσαμε ότι, πρόσφατα χωρίς να έχει διορθωθεί ο λανθασμένος αλγοριθμικός μαθηματικός τύπος υπολογισμού των συντάξεων χηρείας, άρχισε ξανά η επανέκδοση των συντάξεων με ηλεκτρονικό τρόπο και την υπογραφή του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ με τα ίδια ολέθρια αποτελέσματα και τις συντάξεις μειωμένες παράνομα κατά εκατοντάδες ευρώ.

 

Μετά την επαναφορά των δυσμενών αυτών εξελίξεων στην ηλεκτρονική έκδοση των Συντάξεων Χηρείας, σας καλούμε να προβείτε άμεσα:

α) Να σταματήσει τώρα η επανέκδοση με ηλεκτρονικό τρόπο των συντάξεων χηρείας και να επανέλθει η χορήγησή τους από το τ. ΤΑΠ-ΟΤΕ μέχρι που ο αλγοριθμικός υπολογισμός των συντάξεων με ηλεκτρονική μορφή να εκδίδει τις συντάξεις χηρείας σωστά.

β)Να εκδοθούν οι τροποποιητικές συντάξεις χηρείας με τον σωστό τρόπο υπολογισμού τους για όσες εκδόθηκαν με ηλεκτρονική μορφή και να επιστραφούν στους δικαιούχους τα δικαιούμενα ποσά που παρανόμως παρακρατήθηκαν από την ημέρα χορήγησης των συντάξεων τους.

 

  1. Περικοπή των κύριων συντάξεων χηρείας στην τριετία.

 Σύμφωνα με την ισχύουσα Ασφαλιστική Νομοθεσία και τους τελευταίους Ασφαλιστικούς Νόμους, όσες και όσοι είναι δικαιούχοι κύριας σύνταξης χηρείας και λαμβάνουν και δική τους σύνταξη τότε με την συμπλήρωση της τριετίας από το θάνατο, περικόπτεται κατά 50% η σύνταξη χηρείας. Από τις 13/05/2019 που έχουν συμπληρωθεί τρία χρόνια από την εφαρμογή του Ν. Κατρούγκαλου και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία περικοπή σύνταξης, τόσο στο δικό μας Ταμείο το τ. ΤΑΠ-ΟΤΕ όσο και στα υπόλοιπα Ταμεία. Έτσι όλοι οι συνάδελφοι μας αυτοί υποχρεώνονται κάθε χρόνο να πληρώνουν μεγαλύτερο φόρο για φορολογημένο ποσό που δεν τους ανήκει και που έπρεπε να είχε περικοπεί, στερούνται πιθανόν Κοινωνικών Ελαφρύνσεων (ρεύμα, νερό κλπ), Κοινωνικών Επιδομάτων και το σημαντικότερο θα κληθούν τώρα ή στο άμεσο μέλλον να επιστρέψουν ένα σημαντικό ποσό χιλιάδων ευρώ στον e-ΕΦΚΑ καταχρηστικώς φορολογημένο, χωρίς να έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν σ’ αυτό το τεράστιο συσσωρευμένο χρέος που μοιραία θα μεταφερθεί στα παιδιά και τα εγγόνια τους.

 

Σας καλούμε να επιληφθείτε άμεσα των ανωτέρω σοβαρών εκκρεμοτήτων, τις δυσμενείς συνέπειες των οποίων υφίστανται οι ανωτέρω συνάδελφοί μας, με την πιο ενδεδειγμένη στην προκειμένη περίπτωση λύση γιατί η ευθύνη της εκκρεμότητας βαραίνει εξ’ ολοκλήρου την ηγεσία και τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ.

 

Κύριε Διοικητά, Κύριοι Υποδιοικητές,

 

Σας καλούμε στα πλαίσια των αξιωμάτων σας και στα πλαίσια των καθηκόντων και των υποχρεώσεών σας που απορρέουν απ’ αυτά, να ενεργήσετε άμεσα ώστε οι διοικητικές υπηρεσίες της αρμοδιότητάς σας να ασχοληθούν, τόσο με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμη από τα αναδρομικά και τους διορθωτικούς επανυπολογισμούς των Ν. 4387/16 και Ν. 4670/20, όσο και με τις εκκρεμότητες των κύριων Συντάξεων Χηρείας καθώς και για όλα τα υπόλοιπα αιτήματα που περιγράφονται στην παρούσα εξώδικη Δήλωση – Διαμαρτυρία μας.

Σε κάθε περίπτωση σας δηλώνουμε ότι, ο Σύλλογος μας για τους ανωτέρω λόγους και με την ρητή επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος των 30.000 και πλέον μελών μας, θα υπερασπισθεί με κάθε νόμιμο τρόπο τόσο συνδικαλιστικά και εξωδικαστικά όσο και με την προσφυγή σε περαιτέρω ένδικα μέσα, την επίλυση των ανωτέρω εκκρεμών προβλημάτων , αν και τώρα δεν προκύψουν λύσεις στων τόσων μηνών και ετών λιμνάζοντα θέματά μας, που πλήττουν ευθέως τα δικαιώματα και τα εισοδήματα χιλιάδων μελών μας.

 

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται όπως επιδώσει την παρούσα στα φυσικά πρόσωπα στα οποία απευθύνεται αντιγράφοντάς τη ολόκληρη στην έκθεση επίδοσής του

 

Αθήνα, 28/2/2023

One thought on “ΝΕΟ ΕΞΩΔΙΚΟ κατά του ΕΦΚΑ

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.