ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

 ΑΡ.ΠΡΩΤ:  21096  /  Φ9   —  Αθήνα       8/9/2022

Προς:  Περιφερειακά Τμήματα ΠΣΣΤ-Ο ΟΤΕ

Θέμα:  Ενσωμάτωση Προσωπικής διαφοράς συντάξεων

Συνάδελφοι,

Σε συνέχεια των πρωτοβουλιών και των δράσεων του Συλλόγου μας, για την ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς των Συντάξεών μας, και τις αυξήσεις από 1/1/2023 για ΟΛΟΥΣ τους Συνταξιούχους μέλη μας, απεστάλλει νέο αίτημα -επιστολή του Συλλόγου μας με την οποία ζητούμε άμεσα συνάντηση μαζί τους, προς:

  1. Τον κο Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Ν.Δημοκρατίας Κυρ.Μητσοτάκη
  2. Τον κο Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δημοκρατίας Ι.Μπούγα.
  3. Τον κο Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλ. Τσίπρα
  4. Την κα Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία Όλ. Γεροβασίλη
  5. Τον κο Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη
  6. Την κα Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ Ευαγ. Λιακούλη
  7. Τον κο Γ.Γραμματέα και Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπα
  8. Τον κο Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ  Κυρ. Βελόπουλο
  9. Τον κο Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ Β. Βιλιάρδο
  10. Τον κο Πρόεδρο του ΜέΡΑ 25 Γ.Βαρουφάκη
  11. Την κα Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜέΡΑ 25 Φωτ.Μπακαδήμα

Ευελπιστούμε στην ανταπόκριση του Πρωθυπουργού και των Αρχηγών των Κομμάτων , και στην θετική απάντηση για την ικανοποίηση αυτού του δικαίου και απολύτως εφικτού αιτήματός μας.

Υ.Σ. : Σας κοινοποιούμε την σχετική επιστολή του Συλλόγου μας με τα αντίστοιχα    συνημμένα.

Αρ. Πρωτ.:   21091/Φ14    –    Αθήνα:    7 – 9 – 2022

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ  ΤΟ 2023

Ο Σύλλογός μας, που εκπροσωπεί 30.000 Συνταξιούχους του ΟΤΕ όπως και όλοι οι υπόλοιποι Συνταξιούχοι της χώρας μας, αντιμετωπίζουν πλέον, σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Από την μια οι δραματικές μνημονιακές περικοπές, από την άλλη η καλπάζουσα ακρίβεια, έχουν σχεδόν εκμηδενίσει την αγοραστική δύναμη των μελών μας.

Εκτός όλων των άλλων, οι Νόμοι 4387/16 και 4670/20 (Ν. Κατρούγκαλου και Ν. Βρούτση) με την καθιέρωση της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς έχουν καθηλώσει – παγώσει τις συντάξεις της μεγάλης πλειοψηφίας των Συνταξιούχων και για τα επόμενα πολλά – πολλά χρόνια, σχεδόν εφ’ όρου ζωής!

Για να αρθεί μερικώς αυτή η τεράστια κοινωνική αδικία σε βάρος των Συνταξιούχων μελών μας, ζητούμε την ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς στις συντάξιμες αποδοχές ώστε να προσδοκούν και αυτοί οι Συνάδελφοι από 1/1/2023, την όποια «αύξηση» χορηγηθεί, για όλους τους υπολοίπους Συνταξιούχους.

Επισυνάπτουμε την σχετική τροπολογία, με την εισηγητική έκθεση, η οποία δίνει λύση στο ανωτέρω πρόβλημά μας και η οποία δεν προκαλεί κάποιο σημαντικό κόστος.

Για αυτό σας παρακαλούμε θερμά να έχουμε μία συνάντηση μαζί σας, ώστε να σας αναλύσουμε το ανωτέρω αίτημά μας και να γνωρίσουμε τις απόψεις και θέσεις του κόμματός σας, για να ενημερώσουμε ανάλογα τα μέλη μας.

Με την προσδοκία ότι θα προγραμματίσετε άμεσα μια συνάντηση μαζί μας, σας ευχαριστούμε θερμά.

Προτεινόμενη Διάταξη

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

Το εδάφιο ββ της παρ. 3 του άρθρου 33 ν. 4387/2016, όπως ισχύει μετά την τροποποίησή του από το άρθρο 29 ν. 4670/2020, τροποποιείται ως ακολούθως:

«ββ. Από την 1-10-2019 αν το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων είναι μεγαλύτερο εκείνου που προκύπτει από τον υπολογισμό τους σύμφωνα με τον πίνακα 2 της παραγράφου 5 του άρθρου 8, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά, επ΄ αυτού δε υπολογίζεται η προβλεπόμενη από την παρ. 4α του άρθρου 25 του παρόντος αναπροσαρμογή των συντάξεων».

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Από τα άρθρα 14 και 33  ν. 4387/2016, όπως τροποποιήθηκαν με τα αντίστοιχα άρθρα 25 και 29 ν. 4670/2020, προβλέπεται ότι το συνολικό ποσό της σύνταξης (εθνική και ανταποδοτική) αυξάνεται από 1-1-2023 κατ΄ έτος, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους, διαιρούμενο δια δύο, που δεν υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή.  Έτσι λοιπόν με βάση την ρύθμιση αυτή, για κάποιους συνταξιούχους από 1-1-2023 θα υπάρξει αύξηση στην σύνταξη.  Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι κάποιοι, όχι λίγοι, δεν θα έχουν καμία αύξηση στην σύνταξή τους.  Είναι η κατηγορία αυτών που το ποσό σύνταξης που τους αναλογούσε ήταν χαμηλότερο του καταβαλλομένου μέχρι τον επανυπολογισμό, οπότε συνέχισαν μεν να λαμβάνουν το ίδιο ποσό σύνταξης, δημιουργήθηκε όμως μεταξύ του ποσού επανυπολογισμού και του καταβαλλόμενου, η προσωπική διαφορά, την οποία «οφείλουν» στο σύστημα και η οποία κατά τις σχετικές διατάξεις θα συμψηφίζεται μέχρι να εξοφληθεί, με τις ετήσιες αναπροσαρμογές – αυξήσεις των συντάξεων.  Η κατηγορία αυτή που περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό συνταξιούχων, στην πλειονότητά τους, με συντάξεις που υπολείπονται των επτακοσίων ευρώ, δεν θα έχει καμία αύξηση από 1-1-2023, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις.

Όπως είναι γνωστό οι συντάξεις έχουν παραμείνει καθηλωμένες, από το 2008 χωρίς καμία αύξηση, σε αρκετές δε περιπτώσεις υπήρξε σημαντική μείωση του συνολικού συνταξιοδοτικού εισοδήματος, αφού καταργήθηκε το ΕΚΑΣ.

Την δύσκολη περίοδο που διανύουμε, όταν οι δαπάνες έχουν αυξηθεί σημαντικά, το κόστος ζωής κινείται ανοδικά, η δε αγοραστική δύναμη έχει περιοριστεί σημαντικά,  θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη μια αύξηση όλων των συντάξεων, γι΄αυτό και θεωρούμε απολύτως απαραίτητη την κατάργηση του συμψηφισμού των αυξήσεων με την προσωπική διαφορά, η οποία στην ουσία δεν θα αύξανε το συνταξιοδοτικό εισόδημα μεγάλης κατηγορίας συνταξιούχων.