ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ

                                                                   Αρ. Πρωτ:  19544/Φ1        Αθήνα  29.3.2021

Προς:

  1. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κ.  Χατζηδάκη
  2. Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Π.Τσακλόγλου
  3. Διοικητή e-ΕΦΚΑ κ. Χρ. Χάλαρη

 

ΘΕΜΑ:  Αναδρομικά κληρονομικού δικαιώματος

 

Κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε με την  υπ. αριθμ. 811321/35005/1528/14-10-2020 Υπουργική απόφαση, επιστράφησαν τα αναδρομικά του 11μήνου ( Ιούνιος ΄15 έως Μάιος ΄16) των Ν.4053 και 4093/12, στους Συνταξιούχους.

Όσοι όμως είναι κληρονόμοι αποβιωσάντων συνταξιούχων μετά τις 13/5/16, έπρεπε να υποβάλλουν τις σχετικές αιτήσεις και τα αναγκαία δικαιολογητικά ηλεκτρονικά, σε πολύ συγκεκριμένες και προσδιορισμένες ημερομηνίες.

Επειδή όμως, η σχετική εφαρμογή του e-ΕΦΚΑ έκλεισε σχετικά γρήγορα, και επειδή οι σχετικές ημερομηνίες ήταν διαφορετικές για τις αιτήσεις και την υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών , (ειδικότερα υπήρχε μεγάλη δυσκολία, με τα κληρονομητήρια), υπήρξε μεγάλη σύγχυση στους κληρονόμους, με αποτέλεσμα να «χάσουν» τις ημερομηνίες υποβολής αίτησης.

Το πρόβλημα, έγινε ακόμα σοβαρότερο λόγω και των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας του κορονοιού δεδομένου ότι πρόκειται για ανθρώπους κάποιας ηλικίας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους.

Σας παρακαλούμε να αποδεχθείτε το αίτημά μας, και να δώσετε εντολή, να ΑΝΟΙΞΕΙ η εφαρμογή στον e-ΕΦΚΑ για την υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών έστω και για ένα μικρό χρονικό διάστημα π.χ. ένα μήνα, ώστε να μην χάσουν αυτά τα λίγα χρήματα, οι δικαιούχοι κληρονόμοι.

Επειδή πρόκειται για έναν μικρό αριθμό δικαιούχων συναδέλφων μας, με ιδιαίτερα και σοβαρά οικονομικά προβλήματα , εκτιμούμε ότι θα υιοθετήσετε και θα εγκρίνετε το παρόν λογικό και δίκαιο αίτημά μας. 

 

Με εκτίμηση