ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟΣ
Επιστολική ψήφος για τους απόδημους σωστά , αποκλεισμός για τους συνταξιούχους – γιατί δύο μέτρα και δύο σταθμά Κυρία Υπουργός;
Του Κώστα Ζωντανού
Η κυβέρνηση δεν κουράστηκε να διαφημίζει την επιστολική ψήφο για τους Έλληνες του εξωτερικού. Μεγάλη κουβέντα έγινε, σωστά, για το πώς κάθε Έλληνας, όπου κι αν βρίσκεται, πρέπει να μπορεί να συμμετέχει στις εθνικές εκλογές. Μπράβο τους. Όταν, όμως, πρόκειται για τους ανθρώπους που ζουν εδώ, στην καρδιά της χώρας – και συγκεκριμένα για τους συνταξιούχους – η δημοκρατική ευαισθησία ξαφνικά κάνει φτερά.
Με τον Νόμο Στρατούλη 4331/2015 και συγκεκριμένα με το άρθρο 37, δόθηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα στις οργανώσεις των συνταξιούχων να διενεργούν τις εκλογές τους με τις διαδικασίες που προβλέπει ο Ν. 1264/1982 για τα εργατικά σωματεία.
Με τον νόμο Χατζηδάκη, καταργήθηκε η επιστολική ψήφος για τις εκλογές των σωματείων και συλλόγων. Ποιοι πλήττονται περισσότερο; Οι συνταξιούχοι, κυρίως της περιφέρειας και της υπαίθρου. Άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, με προβλήματα υγείας, που δεν έχουν πρόσβαση σε ίντερνετ, δεν χρησιμοποιούν «έξυπνα» τηλέφωνα και δεν μπορούν να μετακινηθούν δεκάδες χιλιόμετρα για να ψηφίσουν στην έδρα του συλλόγου τους.
Με λίγα λόγια: για τις εθνικές κάλπες, που εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα, βρίσκονται λύσεις. Για τους συλλόγους των συνταξιούχων, που μπορεί να ενοχλούν με τη δράση και τις διεκδικήσεις τους, αφαιρείται ακόμα και το αυτονόητο: το δικαίωμα συμμετοχής. Αυτό δεν είναι δημοκρατία – είναι αποκλεισμός με το γράμμα του νόμου.
Πώς ακριβώς πιστεύουν ότι θα συμμετάσχει ο συνταξιούχος από το ορεινό χωριό της Ηπείρου ή της Μάνης, που δεν έχει ούτε λεωφορείο για να κατέβει στην πόλη; Πώς ακριβώς θα ψηφίσει κάποιος 80 ή 90 ετών που δεν έχει ούτε e-mail; Η απάντηση είναι απλή: δεν θα ψηφίσει. Και αυτό, δυστυχώς, δεν είναι αμέλεια – είναι σχεδιασμός.
Αν αυτό δεν είναι πολιτική περιφρόνηση απέναντι στους ηλικιωμένους, τότε τι είναι; Τους θέλουμε μόνο για να πληρώνουν εισφορές και να σωπαίνουν; Τους θέλουμε μόνο για να παρευρίσκονται σε πανηγύρια, αλλά όχι να συμμετέχουν στις αποφάσεις των συλλόγων τους;
Η επιστολική ψήφος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν. Αν είναι δημοκρατική για τους απόδημους, τότε είναι αντιδημοκρατικό να την αφαιρείς από όσους ζουν εδώ. Οι συνταξιούχοι δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Έχουν δώσει μια ζωή ολόκληρη στο Δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία, στη χώρα. Και δεν πρόκειται να δεχθούν να τους φιμώνουν με νόμους που μυρίζουν μεθόδευση και απαξίωση.
Αν η κυβέρνηση σέβεται την ψήφο και τους θεσμούς, ας αποκαταστήσει άμεσα την επιστολική ψήφο για τα σωματεία των Συνταξιούχων.
Ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΟΤΕ ζήτησε με επιστολή του προς την Υπουργό την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου στις προσεχείς εκλογές, προκειμένου να διασφαλιστεί η ισότιμη συμμετοχή όλων, ιδίως των ηλικιωμένων και όσων αντιμετωπίζουν δυσκολίες μετακίνησης.
Εννοείτε με τις ίδιες διασφαλίσεις και πρόνοιες ανόθευτης εγκυρότητας, που ισχύουν στον εκλογικό νόμο και εφαρμόστηκαν στις προηγούμενες Ευρωεκλογές.