ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΕΝΦΙΑ 2025 – Η περίπτωση των ΑμεΑ
ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΕΝΦΙΑ 2025 – Η περίπτωση των ΑμεΑ
Απαλλαγή 100 % από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων
Εάν εσείς ή ο/η σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς έχει πιστοποιημένη αναπηρία 80% και άνω, τότε δικαιούστε απαλλαγή 100 % από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, εφόσον ισχύουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:
- Το συνολικό οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
- Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία έχετε δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας είτε εσείς ή ο/η σύζυγός σας είτε τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς σας δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
- Την 01 Ιανουαρίου του έτους φορολογίας είστε φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.
Σημ: Το “συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα” των 12.000€, είναι απαράδεκτα χαμηλό, γι’ αυτό και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την γενναία αναπροσαρμογή του, τουλάχιστον στο ύψος του πραγματικού πληθωρισμού από το 2005 έως σήμερα!
Χορήγηση απαλλαγής κατά την εκκαθάριση της Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων (Ε9)
Η πληροφορία για την αναπηρία για εσάς ή τον/τη σύζυγο ή τον συμβιούντα λαμβάνεται από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του τελευταίου φορολογικού έτους, για το οποίο έχει λήξει κατά τον χρόνο φορολογίας η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4172/2013 ή από τα αρχεία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή την Εφαρμογή των ΔΟΥ «Καταχώρηση Αναπηριών».
Εφόσον το τέκνο υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος, η πληροφορία για την αναπηρία λαμβάνεται από την Εφαρμογή των ΔΟΥ «Καταχώρηση Αναπηριών» ή από τα αρχεία των αρμόδιων για την πιστοποίηση της αναπηρίας υπηρεσιών ή από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του τελευταίου φορολογικού έτους του τέκνου.
Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι σύζυγοι ή και τα εξαρτώμενα τέκνα υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις φόρου εισοδήματος σε διαφορετικές ΔΟΥ, η έκπτωση χορηγείται με απόφαση του προϊσταμένου της ΔΟΥ εισοδήματος του συζύγου/πατέρα, η οποία είναι δεσμευτική. Αν δεν υπάρχει σύζυγος, η έκπτωση χορηγείται με απόφαση του προϊσταμένου της ΔΟΥ εισοδήματος της μητέρας, η οποία είναι δεσμευτική.
Στις περιπτώσεις στις οποίες δεν έχει χορηγηθεί η έκπτωση ή η μείωση του φόρου και ο φορολογούμενος θεωρεί ότι δικαιούται την απαλλαγή, απαιτείται η υποβολή αίτησης με την προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, τα οποία πρέπει να ισχύουν την 01 Ιανουαρίου του έτους φορολογίας.
Η υποβολή του αιτήματος για χορήγηση μείωσης ή απαλλαγής ΕΝΦΙΑ καθώς και των απαραίτητων δικαιολογητικών μπορεί να γίνει ψηφιακά, μέσω της πλατφόρμας «Τα Αιτήματά μου», στην ψηφιακή πύλη myAADE ,επιλέγοντας «Διαθέσιμες Διαδικασίες» → «Φορολογικές Διαδικασίες» → «Κεφάλαιο»→ «Αίτηση για χορήγηση μείωσης ή απαλλαγής στον ΕΝΦΙΑ».