ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΤΟΥΣ 2021

Αρ.Πρωτ.:  19638/Φ9       Αθήνα: 12-05-2021                                                           

Προς:  1. Όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου

                                 2. Όλα τα Περιφερειακά Τμήματα

 

Θέμα :  ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΤΟΥΣ 2021

 

Αυτές τις μέρες έχουν σταλεί οι βεβαιώσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΤΕ σ’όλους τους συναδέλφους μας που τα παιδιά τους το 2020 είχαν εισπράξει την προκαταβολή ή την εκκαθάριση από το Λογαριασμό Νεότητας Προσωπικού ΟΤΕ. Η μία βεβαίωση δείχνει το ποσό της χορηγίας που έδωσε ο ΟΤΕ για την προκαταβολή ή την εκκαθάριση και το ποσό αυτό είναι απεικονισμένο στο ΚΩΔ 403 της φορολογικής δήλωσης του παιδιού στο σύστημα taxis. Για όσα παιδιά έχει γίνει πέρυσι η εκκαθάριση του Λογαριασμού Νεότητας θα λάβουν και μία δεύτερη βεβαίωση που παρουσιάζει τους τόκους που τους δόθηκαν από το ποσό που κάθε μήνα ο γονέας κατέθετε στο Λογαριασμό, εμπεριέχοντας στην ίδια βεβαίωση και το φόρο επί αυτών των τόκων που κατατέθηκε από τον ΟΤΕ στην Εφορία.

Οι τόκοι και ο φόρος επί των τόκων απεικονίζονται και αυτά στους αντίστοιχους ΚΩΔΙΚΟΥΣ στη φορολογική δήλωση του παιδιού που υπάρχει στο TAXIS. Το ποσό που κάθε μήνα καταθέτει ο γονέας στο Λογ. Νεότητας για το παιδί του, φορολογείται κανονικά κάθε έτος με τη δήλωση του εισοδήματος του και το συνολικό ποσό που έχει συγκεντρωθεί από τις μηνιαίες καταθέσεις του γονέα θα εμπεριέχεται στο τελικό ποσό που κατατίθεται στην τράπεζα κατά την εκκαθάριση, μαζί με την χορηγία του ΟΤΕ και τους τόκους.

Θυμίζουμε σ’όλους τους συναδέλφους μας Συνταξιούχους και Εργαζόμενους ότι από το ποσό που παίρνουν τα παιδιά και το οποίο κατατίθεται στην τράπεζα είτε για την προκαταβολή ( που είναι μόνο μέρος της χορηγίας του ΟΤΕ ) είτε για την εκκαθάριση, εκείνο που φορολογείται είναι μόνο η χορηγία του ΟΤΕ, και φορολογείται ως έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.  

Αυτός ο τρόπος φορολόγησης που ισχύει από την ίδρυση του Λογαριασμού Νεότητας ( αρχές δεκαετίας ’70 ), εξασφάλιζε μέχρι της αρχές της περασμένης δεκαετίας, αφορολόγητο μέχρι 12000€ και έτσι όλοι οι συνάδελφοι μας εκείνα τα χρόνια δεν πλήρωναν σχεδόν καθόλου φόρο. Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης καταργήθηκε ολόκληρο το αφορολόγητο ποσό, προστέθηκε η προκαταβολή του επόμενου χρόνου και παράλληλα ο ΟΤΕ μείωσε τη χορηγία του. Παρ’όλες τις προσπάθειές μας τα τελευταία χρόνια για μια καλύτερη φορολογική μεταχείριση, αυτό δεν κατέστη εφικτό. Εκείνο όμως που πετύχαμε από το 2018 και μετά ήταν να  γίνει μέσω της ΑΑΔΕ η κατάργηση της προκαταβολής φόρου για την επόμενη χρονιά. Θυμίζουμε ότι η χορηγία του Λογ. Νεότητας είναι εφάπαξ παροχή και δεν μπορεί να έχει συνέχεια προκαταβολής τον επόμενο χρόνο.

Με το άρθρο 9 του νέου φορολογικού Νόμου 4646/19 που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο του 2019, αλλάζει προς το καλύτερο η φορολόγηση των ποσών του Λογ. Νεότητας για όσους εισέπραξαν τα ποσά της προκαταβολής ή της εκκαθάρισης το 2020. Συγκεκριμένα οι πρώτες 10000€ από τη χορηγία του ΟΤΕ θα φορολογούνται με 9% και όχι με 22% όπως συνέβαινε προηγουμένως. Εμείς από την πλευρά μας θα παρέμβουμε ξανά στην ΑΑΔΕ ώστε να ισχύει και με το νέο Νόμο η εξαίρεση της προκαταβολής για τα φορολογητέα ποσά από το Λογ. Νεότητας. 

Αν κατά την κατάθεση των φετινών φορολογικών δηλώσεων των παιδιών διαπιστώσετε ότι επαναφέρουν την προκαταβολή, να επικοινωνήσετε με το Σύλλογο για να το αντιπαλέψουμε όπως έγινε και πέρυσι στην αρχή της περιόδου.

Τελειώνοντας σας επαναβεβαιώνουμε ότι θα είμαστε κοντά σ’όλους τους συναδέλφους μας και για το θέμα του Λογαριασμού Νεότητας είτε τα παιδιά σας πήραν την προκαταβολή ή την εκκαθάριση το 2020, είτε θα πάρουν φέτος.  Ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για ένα ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς σχετικά με το Λογαριασμό Νεότητας στους μελλοντικούς δικαιούχους συναδέλφους μας.

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς.