ΨΗΦΙΣΜΑ 26ΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΑΣ

ΑΘΗΝΑ 29/9/2017

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ 26ης  ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΑΣ

 

Εμείς οι Σύνεδροι της 26ης ΓΑΣ, νομίμως εκλεγμένοι από το σύνολο των 32.000 μελών, καταδικάζουμε ενέργειες και συμπεριφορές που διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία του Συλλόγου μας.

Οι αποφάσεις των οργάνων Διοίκησης του Συλλόγου αντέχουν κρίσης και κριτικής στα πλαίσια που αυτές λαμβάνονται. Διαφορετικές μειοψηφικές απόψεις είναι σεβαστές, στα πλαίσια των δημοκρατικών κανόνων λειτουργίας, θα πρέπει όμως και οι μειοψηφούντες να δέχονται τις αποφάσεις της πλειοψηφίας.

Δικαστικές διαμάχες και παρεμβάσεις στα πλαίσια αυτά που διαταράσσουν τη συνοχή, παρεμποδίζουν τη λειτουργία και οδηγούν το Σύλλογο σε περιπέτειες, μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους, όταν μάλιστα θέματα που διαλαμβάνουν μπορούν και πρέπει να λύνονται με τις προβλέψεις του Καταστατικού μας.

Ο Σύλλογός μας, με μια ιστορική διαδρομή από ιδρύσεώς του, κατόρθωσε να ενώσει και να προστατεύσει δικαιώματα και κατακτήσεις και με την οργανωτική του δομή να βρίσκεται ενιαίος και παρών σε κάθε γωνιά της χώρας.

Αισθανόμαστε υπερήφανοι για τη δράση και τις όποιες παραλείψεις των οργάνων της Διοίκησής του μόνοι αρμόδιοι να τις κρίνουν είναι τα μέλη του, μέσω των διαδικασιών που προβλέπει ο Καταστατικός τους Χάρτης.

Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη Διοίκηση του Συλλόγου μας και την καλούμε να προστατεύσει με κάθε τρόπο την εύρυθμη λειτουργία του Συλλόγου μας απ’ όλους όσους δεν θέλουν να σέβονται τις αποφάσεις των οργάνων, μέσα και από τις διαδικασίες που προβλέπει το Καταστατικό αλλά και με όποιον άλλον τρόπο θεωρεί ο Σύλλογος ότι αυτό πρέπει να γίνει.

Επειδή το καταστατικό αποτελεί έκφραση της αυτονομίας του σωματείου, η οποία διασφαλίζεται από το συνταγματικό δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι.

Επειδή το σωματείο είναι μια κοινωνική οργάνωση προσώπων, η οποία αναπτύσσει ιδία ζωή και δράση και έχει συγκεκριμένο σκοπό. Η αυτονομία του σωματείου σημαίνει ότι η κοινωνική αυτή οργάνωση προσώπων έχει το δικαίωμα να καθορίζει αυτοδυνάμως τους σκοπούς της, τους κανόνες της εσωτερικής λειτουργίας της, την έννομη θέση των μελών της, τα όργανα διοικήσεώς της και τον τρόπο εκλογής αυτών. Δηλ. αυτονομία σημαίνει το δικαίωμα της οργάνωσης να αυτοδιοικείται «νομοθετώντας» η ίδια τους εσωτερικούς κανόνες λειτουργίας της.

Θεωρούμε ότι η επέκταση (βάσει του αρθρ. 27 του Ν. 4331/2015) της εφαρμογής των άρθρων 10, 11, 12 και 13 του Ν. 1264/1982 επί των σωματείων των συνταξιούχων περιορίζει κατά παράβαση της αρχής της αναλογικότητας το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι και είναι αντισυνταγματική διότι και τα σωματεία των συνταξιούχων είναι σωματεία του κοινού αστικού δικαίου.

Εμμένουμε και απαιτούμε την κατάργηση του αρθρ. 27 του Ν. 4331/2015 και προς αυτή την κατεύθυνση ως κυρίαρχο όργανο του Συλλόγου εντέλουμε την Διοίκηση του να υπερασπισθεί την αυτονομία του με κάθε νόμιμο μέσο.

Σ’ αυτές τις δύσκολες οικονομικές και πολιτικές συγκυρίες που δεχόμαστε συνεχή πλήγματα, που οι συντάξεις μας εξανεμίζονται, που η υγεία μας έχει κλονιστεί, το σύστημα της δημόσιας περίθαλψης έχει γκρεμιστεί, η φορολογία έχει απομαστεύσει και τις όποιες πενιχρές οικονομίες είχαμε βάλει στην άκρη για να ζήσουμε το υπόλοιπο της ζωής μας, που ακόμα και στο σπίτι μας, που με κόπους και θυσίες κτίσαμε, είμαστε ενοικιαστές, είναι αδιανόητο μέλη αυτού του Συλλόγου, για λόγους που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε, να φρενάρουν τη λειτουργία, να οδηγούν τις νόμιμες αποφάσεις του Συλλόγου σε δικαστικές αντιπαραθέσεις και να προσπαθούν να διαλύσουν στην ουσία ένα Σύλλογο με ιστορία από το 1948.

Για το Προεδρείο

της Γενικής Αντιπροσωπευτικής Συνέλευσης

του  Πανελληνίου Συλλόγου Συνταξιούχων

Τηλεπικοινωνιών – Ομίλου ΟΤΕ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                               Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Π. ΡΟΖΗΣ                                        Α. ΦΛΩΡΟΣ